Vi satsar - Investerar i solpanelanläggning på taket

Vår VD, Anders, samt vice VD Erik intervjuades av SKLT – Skaraborgs Läns Tidning, angående den investering företaget gjort i form av en ny solpanelanläggning. 

Läs reportaget nedan: 

Bröderna Anders och Erik Nystedt utgör den femte generationen i familjeföretaget Grönlunds plåt – Anders som vd, Erik som vice vd.

I augusti tog de beslutet om att installera en solpanelsanläggning på taket till deras företag. Ungefär en tredjedel av de 496 solpaneler som ska utgöra anläggningen är än så länge på plats på taket.

– När de är i drift så kommer de att producera drygt 180.000 kilowattimmar per år vilket utgör ungefär 25 procent av vår totala elförbrukning, säger Anders.

– Som industri förbrukar vi lika mycket el året om så vi kommer kunna använda det både under vinter- och sommarhalvåret, säger Erik.

Just nu är det bara en dryg femtedel av taket som är tänkt för solcellsanläggningen men bröderna ser det ändå som en första etapp.

– Om vi skulle belägga hela taket har vi ju på sikt chans att bli nettoproducenter av el, menar Anders.

Men än är inga planer färdiga.

– Vi har inte spikat något men ambitionen finns där. Definitivt.

Företagets solpanelsanläggning blir en av de större i Skara, och om man fortsätter utveckla taket så kan man klättra.

– Jag skulle nog säga att vi blir topp fem i Skara, det får man vara stolt över.

– Vi tror på tekniken långsiktigt, solen är en energikälla som är underskattad. Tänk om fler skulle använda sina tak till det här, säger Anders ståendes på företagets tak.

Med tanke på elpriser och annat så vet inte bröderna när investeringen kan ha betalat av sig. Men det är däremot inte den primära anledningen.

– Vi ska göra vårt för att samhället ska må så bra som möjligt.

lla: Skaraborgs Läns Tidning, SKLT

Text och foto: Rasmus Kumpula